Kajian pengkomputeran sistem penilaian kepuasan bekerja kakitangan / Khairul Nizam Abd Halim, Noor Suriana Abu Bakar and Siti Nurbaya Ismail

Abd Halim, Khairul Nizam and Abu Bakar, Noor Suriana and Ismail, Siti Nurbaya (2011) Kajian pengkomputeran sistem penilaian kepuasan bekerja kakitangan / Khairul Nizam Abd Halim, Noor Suriana Abu Bakar and Siti Nurbaya Ismail. Research Reports. Faculty of Architecture, Planning and Surveying, UiTM Shah Alam. (Unpublished)

[img] Text
LP_KHAIRUL NIZAM ABD HALIM RMI 11_5.pdf

Download (225kB)

Abstract

Kepuasan bekerja kakitangan merupakan faktor yang penting di dalam menentukan kejayaan sesebuah organisasi. Walaubagaimanapun, proses penilaian kepuasan bekerja kakitangan secara tradisional (tanpa IT) sukar dilaksanakan serta terdapat kekangan dari segi masa, kos dan gunatenaga. Kekangan-kekangan ini berlaku keranatiga aspek utama, iaitu tiada saluran mantap yang disediakan, kehilangan data atau data tidak lengkap serta memerlukan masa yang terlalu lama untuk menganalisa data bagi menghasilkan laporan. Oleh itu, objektif kajian ini dilaksanakan adalah untuk merekabentuk rangka kerja sistem penilaian kepuasan bekerja kakitangan berkomputer, membangunkan prototaip sistem penilaian kepuasan bekerja kakitangan berkomputer dan menentukan tahap penerimaan sistem penilaian kepuasan bekerja kakitangan berkomputer. UiTM kampus Pahang, Cawangan Jengka telah dipilih sebagai sampel kajian kes dan dalam kajian ini proses penilaian kepuasan bekerja kakitangan secara tradisional telah dikenalpasti dan dimodelkan. Manakala proses bagi sistem penilaian kepuasan bekerja kakitangan berkomputer telah dikenalpasti melalui Rajah Hubungan Entiti (Entity Relationship Diagram-ERD) dan Rajah Aliran Data (Data Flow Diagram-DFD). Rekabentuk sistem penilaian kepuasan bekerja kakitangan berkomputer yang terdiri daripada senibina dan komponenkomponennya, konfigurasi dan modul-modul sistem yang terlibat telah dikenalpasti dan dibangunkan menggunakan metodologi prototaip evolusi. Penemuan utama daripada kajian ini adalah sebuah sistem penilaian kepuasan bekerja kakitangan berkomputer yang dinamakan sebagai Electronic-Employee Satisfaction Survey System"(e-EmSatS). Hipotesis utama kajian ini iaitu sistem berkomputer lebih baik daripada sistem tradisional dalam proses penilaian telah diterima berdasarkan keputusan ujian kolerasi Spearman yang telah dilaksanakan.

Item Type: Monograph (Research Reports)
Creators:
CreatorsEmail
Abd Halim, Khairul NizamUNSPECIFIED
Abu Bakar, Noor SurianaUNSPECIFIED
Ismail, Siti NurbayaUNSPECIFIED
Subjects: Q Science > QA Mathematics
Divisions: Research Management Institute (RMI)
Item ID: 24826
Uncontrolled Keywords: Pengkomputersn, Sistem penilaian
Last Modified: 19 Jul 2019 02:16
Depositing User: Staf Pendigitalan 5
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24826

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year