Cadangan rekabentuk dalaman pusat rekabentuk labu sayong di No 2 Jalan Sultan Azlan Shah 30250 Ipoh, Perak Darul Ridzuan / Noor Hidayah Ahmad Sani

Ahmad Sani, Noor Hidayah (2006) Cadangan rekabentuk dalaman pusat rekabentuk labu sayong di No 2 Jalan Sultan Azlan Shah 30250 Ipoh, Perak Darul Ridzuan / Noor Hidayah Ahmad Sani. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Dalam menghasilkan sesuatu rekabentuk, penggunaan pancaindera memainkan peranan penting dalam menganalisa berdasaikan apa yang dilihat, didengar, disentuh dan dirasa. Kombinasi ini akan manghasilkan idea rekabentuk yang beijaya. Ia juga haruslah dilihat dari pelbagai aspek sama ada luaran mahupun dalaman. Penggunaan elemen-elemen yang sesuai amat penting dalam penghasilan sesuatu rekabentuk bagi mendapatkan kesinambungan antara konsep projek yang ingin ditonjolkan. Dengan cara ini penghasilan sesuatu rekabentuk dapat memenuhi keperluan pengguna. Justeru itu, satu perancangan yang teiiti telah dibuat sebelum merekabentuk cadangan yang baru. Secara keseluruhannya, rekabentuk baru yang dibuat haruslah menepati ciri-ciri dan kehendak penggunanya serta bersesuaian dengan konsep yang ingin diterapkan. Pusat Rekabentuk Labu Sayong ini ditubuhkan sebagai salah satu penyumbang kepada masyarakat dalam memperluaskan lagi ilmu pengetahuan tentang proses pembuatan labu sayong selaras dengan saranan Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia (KeKKWA). Oleh itu, rekebentuknya haruslah menyentuh kepada aspek praktikaliti dan juga nilai estetik. Dengan adanya pusat ini dapat membantu masyarakat untuk mengunjungi pusat rekabentuk labu sayong ini sebagai satu cabang seni disamping dapat mempromosikan produk serta jenis-jenis labu sayong yang terdapat di pusat ini.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsEmail / ID. Num
Ahmad Sani, Noor HidayahUNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Item ID: 24630
Uncontrolled Keywords: Rekabentuk dalaman, Pusat rekabentuk labu sayong
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24630

Download

[img] Text
PPd_NOOR HIDAYAH AHMAD SANI AP 06_5.pdf

Download (548kB)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year