Kegagalan rekabentuk rumah teres dua tingkat dan kesannya ke atas penyelenggaraan di Lembah Klang (10 - 20 tahun) / Nuzaihan Aras Agus Salem

Agus Salem, Nuzaihan Aras (2002) Kegagalan rekabentuk rumah teres dua tingkat dan kesannya ke atas penyelenggaraan di Lembah Klang (10 - 20 tahun) / Nuzaihan Aras Agus Salem. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

[img] Text
TD_NURZAIHAN ARAS AGUS SALIM AP 02_5.pdf

Download (115kB)

Abstract

Rekabentuk bangunan amat memainkan paranan yang penting dalam pembinaan fizikal bangunan. Rekabentuk fizikal mempunyai aspek yang meluas dan melibatkan banyak perkara. Akan tetapi kelemahan dan kerosakan bangunan yang berpunca dari kelemahan rekabentuk fizikal ini akan memberikan masalah kepada bangunan dan penghuni bangunan. Hasil dari masalah ini, penyelenggaraan turut merasakan kesukarannya dalam melakukan kerja-kerja yang perlu bagi memastikan bangunan sentiasa berada dalam keadaan baik. Dalam dissertasi ini, kelemahan rekabentuk fizikal bangunan dan kesannya terhadap penyelenggaraan menjadi isu kajian. Aspek dan kelemahan rekabentuk dikaji di samping mencari punca kelemahan dan kerosakan bangunan. Kesan darinya adalah aspek penyelenggaraan yang dikaji.

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
CreatorsID Num.
Agus Salem, Nuzaihan ArasUNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NA Architecture > Aesthetics of cities. City planning and beautifying
Divisions: Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Item ID: 24519
Last Modified: 25 Jun 2019 02:00
Depositing User: Staf Pendigitalan 5
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24519

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year