Cadangan rekabentuk dalaman hotel haiwan untuk Klinik Haiwan Pertama, di Lot 5, Lorong Lengkok Harimau, Jalan Sultan Azlan Shah, 31400, Ipoh Perak / Haida Baharuddin

Baharuddin, Haida (2009) Cadangan rekabentuk dalaman hotel haiwan untuk Klinik Haiwan Pertama, di Lot 5, Lorong Lengkok Harimau, Jalan Sultan Azlan Shah, 31400, Ipoh Perak / Haida Baharuddin. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Memelihara haiwan kesayangan adalah suatu perkara biasa bagi masyarakat hari ini untuk memmpamerkan rasa kasih dan sayang terhadap haiwan peliharaan. Merawatnya juga adalah suatu keperluan untuk menjaga kesihatannya. Bagi pemilik Klinik Haiwan Pertama ini, Dr. R. Murugaya, pemeiiharaan dan penjagaan haiwan peliharaan perlu dijaga keperluannya untuk mengelak haiwan tersebut daripada penyakit berjangkit atau tidak. Penjagaan yang lain adalah seperti spa haiwan peliharaan atau ’grooming’ telah diwujudkan bagi penjagaan kebersihan haiwan tersebut dengan menjaga dan merapikan bulu, kuku serta membersihan sekitar hidung dan mata haiwan peliharaan tersebut. Klinik Haiwan Pertama ini terletak di Sitiawan, Perak dan merupakan klinik haiwan yang petama dibuka disekitar Sitiawan dan kekal dibuka pada hari ini. Semua kemudahan terdapat di klinik ini, seperti kemudahan perawatan haiwan peliharaan, ’grooming’, mandian wangian, dan hotel haiwan. Cadangan projek adalah merekabentuk hotel haiwan dan keseluruhan rekabentuk yang asal supaya lebih menarik dan selesa dan mencari penyelesaian kepada masalah yang dihadapi oleh pelanggan dalam suatu kaedah sesi menemu ramah klien di Sitiawan dimana soalan-soalan yang berkaitan telah diajukan kepada beliau. Selain itu, kajian ini turut dibantu melalui kaedah rujukan. Sebarang kesulitan atau ketidak pastian akan dirujuk melalui buku, majalah dan pakar. Bagi hotel haiwan untuk Klinik Haiwan Pertama ini, suasana moden keceriaan bersesuaian dengan gaya dan konsep iaitu sabagai ‘Cubical and Circle’. Bagi menghasilkan rekabentuk yang menarik, beberapa kajian kes telah dilakukan unutk memberi idea-idea baru rekabentuk bagi hotel haiwan ini.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Baharuddin, HaidaUNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NK Decorative arts > Decoration and ornament. Design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Item ID: 24322
Uncontrolled Keywords: Rekabentuk dalaman; Hotel haiwan; Klinik Haiwan Pertama,
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24322

Download

[img] Text
PPd_HAIDA BAHARUDDIN AP 09_5.pdf

Download (115kB)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year