Keberkesanan bangunan pintar berbanding dengan bangunan biasa. kajian kes - penaikkan taraf bangunan biasa kepada bangunan pintar / Hashim Arwit @ Hassan

Arwit @ Hassan, Hashim (1995) Keberkesanan bangunan pintar berbanding dengan bangunan biasa. kajian kes - penaikkan taraf bangunan biasa kepada bangunan pintar / Hashim Arwit @ Hassan. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

Abstract

Bangunan pintar merupakan satu hasil penyelidikan keatas kegunaan bangunan dan keperluan manusia bagi tujuan menambahkan keselesaan dan kemudahan kepada manusia. Pembinaan bangunan pintar ini membantu meningkatkan perkembangan teknologi maklumat dan banyak memberi faedah kepada penggunaannya dan alam sekitar. Orang-ramai perlu diberi penerangan yang jelas mengenai konsep dan faedah-faedah bangunan pintar, supaya mereka dapat menggunakan teknologi yang sediada dan meningkatkan keupayaan mereka. Masyarakat sekarang yang semakin bijak, yang mempunyai keupayaan yang tinggi untuk menilai sesuatu keluaran, dalam membentuk kehidupan yang lebih baik dan selesa, telah menjadikan bangunan pintar sebagai pilihan yang digemari oleh orang-ramai dimasa kini dan hadapan. Oleh itu penyediaan tesis ini adalah bertujuan untuk memberi kefahaman dan menghuraikan faedah yang diperolehi hasil dari pembinaan bangunan pintar. Tesis ini juga menghuraikan sistem-sistem yang ada di dalam bangunan pintar dan bagaimana ianya beroperasi. Bagi membuktikan kelebihan bangunan pintar , perbandingan dari segi kecekapan dan keberkesanan dengan bangunan biasa telah di buat.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Arwit @ Hassan, HashimUNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TH Building construction > Maintenance and repair
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Item ID: 24168
Uncontrolled Keywords: Keberkesanan bangunan pintar
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24168

Download

[img] Text
TD_HASHIM ARWIT A HASSAN AP 95_5.PDF

Download (110kB)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

ID Number

24168

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year