Kefahaman pelajar Ijazah Sarjana Muda Akademi Pengajian Islam Kontemporari UiTM Shah Alam terhadap Sistem Gadaian Konvensional dan Ar-Rahnu / Nursaidatul Jannah Binti Mohamad Kamil

Mohamad Kamil, Nursaidatul Jannah (2018) Kefahaman pelajar Ijazah Sarjana Muda Akademi Pengajian Islam Kontemporari UiTM Shah Alam terhadap Sistem Gadaian Konvensional dan Ar-Rahnu / Nursaidatul Jannah Binti Mohamad Kamil. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk menganalisis tahap kefahaman Pelajar Ijazah Sarjana Muda Akademi Pengajian Islam Kontemporari di UiTM Shah Alam terhadap sistem gadaian konvensional dan ar-rahnu. Objektif kajian ialah pertama mengkaji tahap kefahaman dan kesedaran pelajar terhadap sistem gadaian konvensional dan ar-rahnu. Kedua, mengukur tahap kesedaran pelajar mengenai keperluan dan kepentingan Sistem Ar-Rahnu terhadap kewangan Islam. Ketiga, menganalisis keutamaan pelajar dalam pemilihan di antara sistem gadaian Islam dan sistem gadaian konvensional. Bagi tujuan pengumpulan data pengkaji menggunakan kaedah kuantitatif iaitu kaedah pengedaran borang soal selidik kepada pelajar. Hasil daripada kajian menunjukkan majoriti pelajar faham dan sedar akan sistem gadaian arrahnu.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Mohamad Kamil, Nursaidatul JannahUNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islam and economics
H Social Sciences > HJ Public Finance > Finance, Islamic
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Selangor > Puncak Alam Campus > Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS)
Item ID: 23865
Uncontrolled Keywords: Ar-Rahnu, pawnbroking
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/23865

Download

[img] Text
PPd_NURSAIDATUL JANNAH MOHAMAD KAMIL ACI B 18_5.pdf

Download (150kB)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year