Penalti terhadap kelewatan bayaran kad kredit : kajian perbandingan Sistem Perbankan Islam dan konvensional / Qurratu’Aini Yusof

Yusof, Qurratu’Aini (2017) Penalti terhadap kelewatan bayaran kad kredit : kajian perbandingan Sistem Perbankan Islam dan konvensional / Qurratu’Aini Yusof. Student Project. Universiti Teknologi MARA, Selangor, Puncak Alam Campus, Puncak Alam, Selangor. (Unpublished)

[img] Text
PPb_QURRATU’AINI YUSOF ACI B 18_5.pdf

Download (283kB)

Abstract

Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk menganalisis penalti kelewatan bayaran kad kredit di antara Perbankan Islam dan Konvensional yang tidak mengikuti kehendak syarak. Objektif kajian ialah pertama mengenal pasti penalti yang dikenakan terhadap kelewatan bayaran kad kredit dalam Sistem Perbankan Islam dan Konvensional. Kedua, menghuraikan penggunaa kad kredit menurut pandangan Islam. Ketiga, menganalis perbandingan penalti antara Sistem Perbankan Islam dan Konvensional. Bagi tujuan pengumpulan data, pengkaji telah menggunakan kaedah kajian kualitatif iaitu kaedah analisis dokumen dan temu bual semi berstruktur. Hasil daripada kajian menunjukkan Sistem Perbankan Islam dan Konvensional mengenakan penalti ke atas pengguna, mengetahui bahawa hukum penalti adalah haram dan perbandingan penalti Sistem Perbankan Islam adalah rendah berbanding Sistem Perbankan Konvensional. Kesimpulannya, Sistem Perbankan Islam adalah diharuskan berbanding Konvensional kerana mengambilkira peratusan adalah rendah bagi menampung kerugian sebenar bank.

Item Type: Monograph (Student Project)
Creators:
CreatorsEmail
Yusof, Qurratu’AiniUNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HG Finance > Banking
H Social Sciences > HG Finance > Banking > Bank loans. Bank credit. Commercial loans
H Social Sciences > HG Finance > Banking > Electronic funds transfers > Automated tellers. Debit cards
H Social Sciences > HJ Public Finance > Finance, Islamic
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Selangor > Puncak Alam Campus > Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS)_B
Item ID: 23395
Uncontrolled Keywords: Credit cards, banking, Islamic banking, Islamic finance
Last Modified: 06 Mar 2019 08:50
Depositing User: Perpustakaan Tun Abdul Razak UiTM Kampus Puncak Alam
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/23395

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year