Konsep Tawarruq dalam Sistem Kewangan Islam : Kefahaman Tentang Tawarruq di Kalangan Pelajar Diploma Muamalat / Mohammad Izzat Ab Rahim

Ab Rahim, Mohammad Izzat (2018) Konsep Tawarruq dalam Sistem Kewangan Islam : Kefahaman Tentang Tawarruq di Kalangan Pelajar Diploma Muamalat / Mohammad Izzat Ab Rahim. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengkaji pemahaman pelajar diploma Muamalat Acis dari semester 1 hingga semester 5 berkaitan dengan tawarruq dalam system kewangan Islam. Objektif kajian ini adalah untuk menentukan atau mengenalpasti tahap kesedaran pelajar diploma Muamalat mengenai pelaksanaan tawarruq yang berasaskan dengan undang-undang syariah dalam institusi kewangan.Islam, lebih-lebih lagi dalam sistem perbankan Islam. Tambahan lagi, untuk menilai tahap pengetahuan tentang tawarruq ini, pelajar diploma Muamalat dipilih sebagai responden kerana transaksi tawarruq ini ada dalam subjek pembelajaran mereka. Untuk menjalankan kajian ini, penulis menggunakan kaedah kajian lapangan, iaitu dengan menggunakan kaedah soal selidik dalam menentukan tahap pemahaman pelajar tersebut. Data akan dianalisa dan dijelaskan dengan lebih jelas lagi dalam kajian ini. Kesimpulannya, pengetahuan tentang tawarruq ini penting dalam sistem kewangan Islam. Dengan pengetahuan terhadap tawarruq, penggunaan produk yang dihasilkan oleh tawarruq boleh digunakkan tanpa ragu-ragu.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Ab Rahim, Mohammad IzzatUNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islam and economics
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Selangor > Puncak Alam Campus > Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS)
Item ID: 23227
Uncontrolled Keywords: Tawarruq, Islamic Finance
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/23227

Download

[img] Text
PPb_MOHAMMAD IZZAT AB RAHIM ACI B 18_5.pdf

Download (340kB)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year