Model penyelesaian kadar kemiskinan umat Islam negeri Kedah / Maznah Wan Omar ...[et al.]

Wan Omar, Maznah and Johari, Alauyah and Abu Bakar, Ahmad Yumni and Ismail, Norhayati (2012) Model penyelesaian kadar kemiskinan umat Islam negeri Kedah / Maznah Wan Omar ...[et al.]. [Research Reports] (Unpublished)

Abstract

Unit Baitulmal Kedah dipertanggungjawabkan untuk membangunkan ekonomi negeri. Namun, usaha-usaha kearah itu belum mencapai objektif yang sebenar memandangkan kadar kemiskinan di kalangan umat islam di negeri Kedah masih tinggi. Kajian ini Cuba mengenalpasti faktor-faktor yang boleh mendorong kepada peningkatan sektor ekonomi umat islam negeri Kedah. Faktor masalah dan cabaran yang sering dihadapi oleh umat islam di negeri kedah juga cuba diketengahkan serta mencari jalan penyelesaian dengan menfokuskan penyelesaian masalah kepada tiga aspek yang penting iatu Industri Kecil dan Sederhana, peruncitan dan pertanian. Kajian secara eksploratori dilakukan untuk mengenalpasti masalah dan kajian ini. Teknik temubual, data sekunder dari MAJLIS AGAMA ISLAM KEDAH, Jabatan Pertanian, MARDI, bank-bank yang berkaitan dan Industri Kecil dan Sederhana di Negeri Kedah akan ditemubual. Prosedur analisis data melalui software SPSS versi 16 digunakan untuk menganalasis data secara diskriptif.

Metadata

Item Type: Research Reports
Creators:
CreatorsEmail / ID. Num
Wan Omar, MaznahUNSPECIFIED
Johari, Alauyahalauyahj@kedah.uitm.edu.my
Abu Bakar, Ahmad YumniUNSPECIFIED
Ismail, NorhayatiUNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islam and state
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Alms (Zakat)
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kedah > Sg Petani Campus > Research Management Institute (RMI), UiTM Cawangan Kedah
Item ID: 22412
Uncontrolled Keywords: Kadar kemiskinan; umat Islam; negeri Kedah
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/22412

Download

[img] Text
LP_MAZNAH WAN OMAR IRMI K 12_5.pdf

Download (153kB)

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year