Laporan kajian akhir cadangan merekabentuk rekaan dalaman The Actors Studio Di T116, Tingkat Tiga Bahagian Barat, Pusat Membeli - Belah Bangsar, 285 Jalan Maarof, Bukit Bandar Raya, 59000, Kuala Lumpur, Malaysia / Ahmad Aiman Mansor

Mansor, Ahmad Aiman (2009) Laporan kajian akhir cadangan merekabentuk rekaan dalaman The Actors Studio Di T116, Tingkat Tiga Bahagian Barat, Pusat Membeli - Belah Bangsar, 285 Jalan Maarof, Bukit Bandar Raya, 59000, Kuala Lumpur, Malaysia / Ahmad Aiman Mansor. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Projek akhir untuk para pelajar Diploma Rekabentuk Dalaman merupakan manifestasi terhadap kefahaman pelajar tentang seluruh aspek projek rekabentuk dalaman yang telah dipelajari dari peringkat asas hingga ke peringkat persembahan cadangan rekabentuk. Projek yang telah dipilih bagi projek akhir ini ialah cadangan mereka bentuk wajah baru The Actors Studio di kompleks membeli-belah Bangsar . lanya datang dari kesan fenomena teater yang sedang melanda di seluruh dunia termasuk Malaysia. Fenomena ini bukanlah seburuk yang disangakakan malah.mempunyai identitinya yang tersendiri dan masih lagi mengekalkan ciri-ciri ketimuran dan pengajaran di dalamnya. Memandangkan seni teater ini masih tidak berapa dikenali ramai, maka adalah menjadi tanggungjawab The Actors Studio untuk mendekatkan orang ramai kepadanya. Oleh itu imej dan reka bentuk yang baru untuk klien harus dihasilkan bagi menarik perhatian penonton. Selain dari itu, melalui penataan dan susun atur ruang dalam reka bentuk tempat ini dapat membawa pelanggan merasai suasana ruang yang unik yang tidak terdapat di mana-mana pusat persembahan teater yang lain. The Actors Studio bukan sahaja sebagai tempat persembahan seni teater malah menyediakan tempat untuk pameran lukisan dan tempat menghasilkan pelakon- pelakon seni teater yang berbakat sesuai dengan rekabentuk dalaman yang berunsurkan kesenian. Antara kaedah kajian ialah melalui temuramah, media cetak, internet, pemerhatian, pengalaman dan juga hasil daripada kajian kes samada dari dalam atau luar negara.

Download

[img]
Preview
Text
PPd_AHMAD AIMAN MANSOR AP 09_5.pdf

Download (1MB) | Preview

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year