Laporan cadangan merekabentuk dalaman bagi Hotel Seri Iskandar, Jalan Dataran Persiaran 2, 32610 Taman Seri Iskandar, Perak Darul Ridzuan / Nor Azlin Yaakop

Yaakop, Nor Azlin (2009) Laporan cadangan merekabentuk dalaman bagi Hotel Seri Iskandar, Jalan Dataran Persiaran 2, 32610 Taman Seri Iskandar, Perak Darul Ridzuan / Nor Azlin Yaakop. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Projek akhir ini merupakan cadangan membina sebuah hotel milik Syarikat Dayatama Sdn. Bhd. yang berlokasi di Bandar Teknologi seri Iskandar. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mereka bentuk dalaman hotel tersebut. Selain Itu juga, membantu En. Mohammad yakni pengarah hotel tersebut dalam memberikan info berkaitan jenis-jenis ruang yang diperkenalkan dalam ruang hotel tersebut. Beliau mengharapkan dapat memberikan kemudahan kepada pengunjung yang singgah. Rekaan yang dicadangkan adalah bertemakan ‘Rumah Traditional’. Kaedah kajian yang telah dilakukan termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian, kajian kes dan kajian dengan membuat soal selidik. Kajian dijalankan di hotel beliau yang telah ada di Lumut. Tujuannya adalah untuk mengkaji kelebihan dan kelemahan yang terdapat di dalam hotel yang sedia ada. Kajian-kajian dan pengumpulan data ini akan diterapkan dalam rekabentuk Hotel Seri Iskandar yang akan dibuka nanti dan juga mendapatkan rekabentuk yang selesa dan menarik di samping imej dan gaya yang tersendiri. Objektif utama rekebentuk ini ialah mencadangkan skema wama yang sesuai mengikut konsep, mereka rekaan yang berpatutan dengan harga yang sesuai, memberikan perkhidmatan dan kemudahan yang berkualiti dan berkesan. Beliau mengharapkan hotelnya dapat menghasilkan beberapa jenis bilik yang pelbagai. Disamping menyediakan kemudahan tambahan kepada pengunjung seperti cafe dan bilik persidangan. Segala masalah dirujuk berdasarkan kajian yang dijalankan agar dapat menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh rekaan hotel tersebut.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Yaakop, Nor AzlinUNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perak > Seri Iskandar Campus > Faculty of Architecture, Planning & Surveying
Item ID: 20835
Uncontrolled Keywords: Rerekabentuk dalaman; Hotel Seri Iskandar
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20835

Download

[img]
Preview
Text
PPd_NOR AZLIN YAAKOP AP 09_5.pdf

Download (119kB) | Preview

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year