Cadangan rekabentuk dalaman galeri dan bengkel seniukir bakawali di alamat 61, Jalan Maarof 59000, Bangsar, Kuala Lumpur. / Siti Norhamizah Abdul Karim

Abdul Karim, Siti Norhamizah (2009) Cadangan rekabentuk dalaman galeri dan bengkel seniukir bakawali di alamat 61, Jalan Maarof 59000, Bangsar, Kuala Lumpur. / Siti Norhamizah Abdul Karim. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Projek akhir untuk para pelajar Diploma Rekabentuk Dalaman merupakan manifestasi terhadap kefahaman pelajar tentang seluruh aspek projek rekabentuk dalaman yang telah dipelajari dari peringkat asas hingga ke peringkat persembahan cadangan rekabentuk. Projek yang telah dipilih bagi projek akhir ini ialah merekabentuk hiasan dalaman galeri dan bengkel seniukir bakawali yang terletak di 61, jalan Maarof, 59000 Bangsar,Kuala Lumpur. Galeri ini merupakan sebuah galeri komersial yang bertujuan mempromosikan ukiran melayu timur, selain memberi impak terhadap kemajuan pemiagaan Bakawali Group. Galeri ini juga merupakan sebuah mini bengkel yang berfungsi menterjemahkan cara dan hasil ukiran kepada pengunjung dari sudut mata kasar. Sasaran utama pengunjung galeri ini ialah kontraktor dan prekabentuk dalaman dan orang ramai yang berminat dengan ukiran melayu. Galeri ini merupakan platform yang tepat kepada orang ramai yang mempunyai minat terhadap seniukiran timur, tanpa perlu pergi jauh ke pantai timur. Segala urusan pemiagaan berhubung rekabentuk ukiran, penghantaran produk boleh dilaksanakan di sini. Konsep yang dipilih untuk galeri ini ialah ‘timeless\ Timeless bermaksud sesuatu yang tidak lapuk dek masaJusteru itu,amat bertepatan dengan galeri ini yang mahu mengetengahkan seniukir yang sentiasa boleh digunakan dan diaplikasikan sepanjang zaman. Bagi memberi impak yang lebih terhadap era baru seniukir, saya telah memilih konsep classic kontemporari. Konsep ini amat bertepatan memandangkan walaupun pada senibina dan rekabentuk dalaman yang modem dan canggih pada masa kini, seniukiran melayu tetap gah dan boleh diaplikasikan. Bagaimanapun, sebelum mendapatkan hasil rekabentuk yang sesuai, beberapa kajian perlu dibuat untuk memastikan rekabentuk dalaman yang dibuat memenuhi criteria yang dibenarkan. Antara kaedah kajian ialah melalui temuramah, media cetak, internet, pemerhatian, pengalaman dan juga hasil daripada kajian kes samada dari dalam atau luar negara.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Abdul Karim, Siti NorhamizahUNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Item ID: 20776
Uncontrolled Keywords: Rekabentuk dalaman; Rekabentuk dalaman galeri; Bengkel seniukir bakawali
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20776

Download

[img]
Preview
Text
PPd_SITI NORHAMIZAH ABDUL KARIM AP 09_5.pdf

Download (117kB) | Preview

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year