Pembangunan dan pengesahsahihan instrumen manhaj rabbãniyyah sebagai indikator komunikator Islam / Muhammad Taufik Md Sharipp, S Salahudin Suyurno and Mohamad Shafiei Ayub

Suyurno, S Salahudin and Ayub, Mohamad Shafiei (2017) Pembangunan dan pengesahsahihan instrumen manhaj rabbãniyyah sebagai indikator komunikator Islam / Muhammad Taufik Md Sharipp, S Salahudin Suyurno and Mohamad Shafiei Ayub. In: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017), 14-15 November 2017, Avillion Hotel Melaka.

[img] Text
PRO_MUHAMMAD TAUFIK MD SHARIPP M 17.pdf

Download (1MB)

Abstract

Rabbãniyyah bermaksud jalan hidup yang bersumberkan Tuhan, bukan ciptaan manusia. Al-Quran telah melakarkan asas-asas utama seorang Muslim ketika berkomunikasi termasuk kaedah menyeru ke arah kebaikan serta melarang kemungkaran. Kajian ini dijalankan dalam dua fasa iaitu fasa pembangunan instrumen dan fasa kesahan faktor secara statistik hubungan manhaj rabbãniyyah dengan menggunakan pendekatan kuantitatif. Sebanyak 21 item dalam pemboleh ubah manhaj rabbānīyyah telah dikelaskan kepada 3 elemen metodologi dakwah iaitu ‘al-hikmāh‘, ‘al-mauʿizah al-hasanah‘ dan al-mujãdalah al-husna‘. Hikmāh merujuk kepada keadilan, ilmu dan kelembutan, Lafaz mauʿizah yang diulang sekurang-kurangnya sembilan belas kali dalam al-Quran ini turut bermaksud menggunakan penyampaian atau percakapan yang lemah-lembut dan berbudi bahasa, mesej yang disampaikan bersifat targhĩb atau tarhĩb golongan sasar. Manakala mujãdalah membawa erti perbincangan atau dialog yang baik dengan disertakan bukti fakta dalam menyokong hujah. Ketiga-tiga elemen ini merupakan faktor yang penting dalam membentuk metode penyampaian seorang komunikator Islam.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
CreatorsEmail
Suyurno, S SalahudinUNSPECIFIED
Ayub, Mohamad ShafieiUNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islamic ethics
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus
Event Title: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017)
Event Dates: 14-15 November 2017
Page Range: pp. 1023-1031
Item ID: 20252
Uncontrolled Keywords: Instrumen; Manhaj rabbãniyyah; Komunikator Islam
Last Modified: 11 Mar 2019 08:01
Depositing User: Staf Pendigitalan 7
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20252

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year