Elemen kekal harta wakaf: Analisis menurut fuqaha dan undang-undang di Malaysia / Che Zuina Ismail … [et al.]

Ismail, Che Zuina and Awang, Azarudin and Abu Bakar, Rubiah and Sulaiman, Noor Hasyimah and Wan Jusoh, Wan Noor Hazlina (2017) Elemen kekal harta wakaf: Analisis menurut fuqaha dan undang-undang di Malaysia / Che Zuina Ismail … [et al.]. In: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017), 14-15 November 2017, Avillion Hotel Melaka.

Abstract

Penulisan ini membincangkan tentang elemen kekal harta wakaf menurut fuqaha dan undang-undang di Malaysia. Konsep elemen kekal harta wakaf dianalisis berdasarkan konsep pengekalan harta wakaf menurut fuqaha dan hakikat peruntukan undang-undang berkenaan harta tanah di Malaysia. Kajian kepustakaan dilakukan dengan membuat rujukan kepada dokumen-dokumen seperti buku akademik dan kitab-kitab fiqh, kertas kerja, jurnal, laporan mahkamah, undang-undang bertulis, laporan, risalah, surat pekeliling, catatan, maklumat dari laman web serta bahan-bahan atau dokumentasi yang lain.. Hasil kajian ini mendapati beberapa peruntukan dalam undang-undang di Malaysia yang bersangkutan pembangunan tanah wakaf telah menghalang kepada prinsip pengekalan harta wakaf atau elemen kekal yang telah dibincangkan menurut pandangan para fuqaha. Peruntukan-peruntukan dalam undang-undang Malaysia yang terlibat secara langsung adalah Akta Pengambilan Tanah 1960 dan Kanun Tanah Negara 1965 (KTN) (Akta 56). Penulisan ini turut mencadangkan beberapa tindakan yang praktikal bagi mengimbangi kemelut yang menghalang kepada elemen kekal harta wakaf demi kesinambunagan kemanfaatan yang lebih besar kepada ummah.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
CreatorsEmail / ID. Num
Ismail, Che ZuinaUNSPECIFIED
Awang, AzarudinUNSPECIFIED
Abu Bakar, RubiahUNSPECIFIED
Sulaiman, Noor HasyimahUNSPECIFIED
Wan Jusoh, Wan Noor HazlinaUNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Waqf. Awqāf. Charities. Endowments
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus
Event Title: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017)
Event Dates: 14-15 November 2017
Page Range: pp. 549-564
Item ID: 20135
Uncontrolled Keywords: Elemen kekal; Harta wakaf; Fuqaha; Undang-undang Malaysia
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20135

Download

[img] Text
PRO_CHE ZUINA ISMAIL M 17.pdf

Download (0B)


View in Google Scholar

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year