Tanggapan Pelajar UiTM Sarawak Kampus Samarahan terhadap Etika Sahsiah Rupadiri / Aida Montong

Montong, Aida and Jusoh, Siti Khadijah and Md yunus, Mohd Yuzri and Dureen, Zamri (2001) Tanggapan Pelajar UiTM Sarawak Kampus Samarahan terhadap Etika Sahsiah Rupadiri / Aida Montong. Student Project. Faculty of Administrative Science and Policy Studies, Sarawak. (Unpublished)

Abstract

Kajian ini adalah mengenai tanggapan para pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) terhadap etika sahsiah rupadiri dimana kajian kesnya bertempat di UiTM Cawangan Sarawak Kampus Samarahan. la dilihat dalam konteks untuk mengenalpasti tanggapan para pelajar disamping mengkajisambutan dan mendapatkan cadangan untuk diajukan kepada pihak pengurusan mengenai langkah-langkah yang pertu dititikberatkan serta sesuai dan boleh diterima oleh golongan pelajar untuk metnpraktikkan etika sahsiah rupadiri. Sampel kajian kami terdiri daripada 100 orang responden yang dipilih melalui kaedah pemerhatian, temuduga dan pengedaran borang soalselidik. Ujian untuk penganalisaan data adalah menggunakan programStatisticalPackageforSocialScience 7.5for window (SPSS). Basil kajian ini menunjukkan bahawa a) Pelajar yang sering melanggar peraturan universiti adalah diantara golongan yang banyak menolak etika sahsiah rupadiri. b) Pelajar yang kurang memahami kebaikan-kebaikan yang terdapat dalam etika sahhsiah rupadiriseringmempertikaikan keberkesanan etika ini dan c) Pelajar yang terpengaruh dengan peraturan -peraturan dan gaya hidup pelajar-pelajar dari universiti lain lebih cenderung mempcotes kecana mereka inginkan kebebasan dan mengikut perkembangan terkini. Kesimpulannya, masatah untuk mengaplikasikan etika sahsiah rupadiri yang di praktikkan di Universiti Teknologi Mara Cawangan Sarawak Kampus Samarahan (UiTMCSKS) adalah disebabkan oteh faktor-faktor dalaman dan luaran yang menjadi penentu kepada pemahaman mereka kepada konsep iniKuasa penentu ini merupakan jentera yang berfungsi untuk mempastikan samaada para petajar menerimadan seterusnyamengaplikasikannyaataupun sebaliknya.

Download

[img] Text
PPd_AIDA BT MONTONG 01 Q 5.PDF

Download (2MB)

Metadata

Item Type: Monograph (Student Project)
Creators:
CreatorsID Num.
Montong, AidaUNSPECIFIED
Jusoh, Siti KhadijahUNSPECIFIED
Md yunus, Mohd YuzriUNSPECIFIED
Dureen, ZamriUNSPECIFIED
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education
L Education > LB Theory and practice of education > Educational psychology > Habit
L Education > LB Theory and practice of education > Educational psychology > Ethics
L Education > LB Theory and practice of education > Personality tests
L Education > LB Theory and practice of education > Higher Education
L Education > LB Theory and practice of education > Higher Education > Malaysia
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Sarawak > Kota Samarahan Campus > Faculty of Administrative Science and Policy Studies
Journal or Publication Title: Etika Sahsiah Rupadiri
Page Range: pp. 1-5
Item ID: 19446
Uncontrolled Keywords: sahsiah rupadiri, tanggapan, pelajar, UiTM Sarawak
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/19446

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year