Teknik pembuatan kesan khas (Pyrotechnics) dalam konteks pembikinan filem di Malaysia. Kajian ke atas filem Bukit Kepong dan Gerak Khas The Movie / Ahmad Faizal Azmi

Azmi, Ahmad Faizal (2007) Teknik pembuatan kesan khas (Pyrotechnics) dalam konteks pembikinan filem di Malaysia. Kajian ke atas filem Bukit Kepong dan Gerak Khas The Movie / Ahmad Faizal Azmi. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian ini merupakan satu kajian tentang teknik pembuatan kesan khas (pyrotechnics) dalam konteks pembikinan filem di Malaysia. Kajian ke atas filem Bnkit Kepong dan Gerak Khas the Movie. Di samping itu, kajian ini juga melihat tentang pembuatan kesan khas (pyrotechnics) dan pendekatan yang dilakukan untuk membuat kesan khas (pyrotechnics). Kajian ini melibatkan cara-cara pembuatan kesan khas pyrotechnics di pistol badan dan dinding yang diamalkan di dalam pembikinan filem Malaysia. Pengkaji turut mengadakan temubual bersama responden yang terdiri daripada pengarah-pengarah dalam kedua-dua produksi. Dapatan kajian mendapati bahawa walaupun penggunaan teknik pembuatan kesan khas pyrotechnics ini mengambil masa yang lama dan adanya masalah disebaliknya, tetapi ia tetap mampu memberi impak yang dikehendaki.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Azmi, Ahmad FaizalUNSPECIFIED
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General) > Broadcasting
P Language and Literature > PN Literature (General) > Motion pictures
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Film, Theatre and Animation
Item ID: 18495
Uncontrolled Keywords: Kesan khas; Pyrotechnics; Filem Bukit Kepong
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/18495

Download

[img]
Preview
Text
PPb_AHMAD FAIZAL AZMI CT 07_5.pdf

Download (580kB) | Preview

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year