Projek animasi pendek 2d chef ahmas: penekanan pergerakan watak melalui teknik Rotoscoping / Norfarhana Diyani Mohd Rosli

Mohd Rosli, Norfarhana Diyani (2016) Projek animasi pendek 2d chef ahmas: penekanan pergerakan watak melalui teknik Rotoscoping / Norfarhana Diyani Mohd Rosli. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian ini membincangkan bagaimana pergerakan watak animasi diaplikasikan melalui teknik rotoscoping. Teknik rotoscoping dianggap satu teknik yang mengenakan pergerakan animasi yang terhad kerana menekap semula pergerakan yang realistik. Namun, animasi 2D Thought of You (2010) oleh Ryan Woodward telah menarik perhatian penonton. Tujuan utama kajian ini adalah untuk meneliti bagaimana pergerakan animasi itu dapat dihasilkan selain daripada mengaplikasikan 12 prinsip animasi. Teknik rotoscoping yang digunakan secara visual oleh Woodward diwacanakan dalam kajian ini. Secara umum, hasil kajian menunjukkan bahawa terdapat perkaitan yang kuat antara lakonan animasi dan penghasilan pergerakan. Walaupun begitu, 12 prinsip animasi tidak boleh diketepikan. Penggunaan teknik rotoscoping berpotensi mencipta pergerakan animasi yang baik kerana terdapat gabungan antara lakonan animasi dan juga 12 prinsip animasi. Oleh itu, hasil daripada kajian ini diaplikasikan ke dalam projek animasi pendek 2D Chef Ahmas.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Mohd Rosli, Norfarhana DiyaniUNSPECIFIED
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Film, Theatre and Animation
Item ID: 16845
Uncontrolled Keywords: Projek animasi;Animasi 2D; Chef ahmas; Teknik Rotoscoping
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16845

Download

[img] Text
PPb_NORFARHANA DIYANI MOHD ROSLI FF 16_5.pdf

Download (227kB)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year