Faktor agama sebagai faktor utama mengubah tingkah laku seorang banduan / Ahmad Zaidi Johari, Mohd Izam Ghazali and Alis Puteh

Johari, Ahmad Zaidi and Ghazali, Mohd Izam and Puteh, Alis (2015) Faktor agama sebagai faktor utama mengubah tingkah laku seorang banduan / Ahmad Zaidi Johari, Mohd Izam Ghazali and Alis Puteh. In: 1st International Islamic Heritage Conference (ISHEC) 2015, 11-12 November 2015, Hotel Mahkota, Melaka.

Abstract

Kajian ini membincangkan bagaimana seseorang banduan dapat mengubah tingkah lakunya yang negatif kepada potitif. Kajian kes ini adalah berbentuk kualitatif retrospektif. Temu bual dan pemerhatian dijalankan untuk mendapatkan data kajian tersebut. Kajian ini mengesahkan seorang banduan yang mengalami buta huruf telah dipenjarakan kerana membawa dadah melebihi hadnya. Akibatnya, beliau telah dikenakan hukuman gantung sampai mati. Semasa berada di dalam penjara, beliau telah berjumpa dengan seorang guru agama. Guru agama tersebut telah memujuk beliau dan kawan-kawannya yang mendapat hukuman yang sama supaya mereka bersungguh-sungguh untuk belajar agama, beribadat serta berdoa kepada Allah. Setelah enam bulan kemudian, orang-orang kampung banduan tersebut menggunakan khidmat seorang peguam yang berwibawa dan terkenal supaya memohon ulang bicara kes tersebut. Hal ini demikian kerana, banduan tersebut sentiasa menabur bakti dalam menolong orang-orang kampungnya yang mengalami kesusahan. Setelah diulang bicara kes, banduan tersebut dibebaskan kerana pihak mahkamah kekurangan bukti untuk meneruskan hukuman terhadap beliau.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Johari, Ahmad ZaidiUNSPECIFIED
Ghazali, Mohd IzamUNSPECIFIED
Puteh, AlisUNSPECIFIED
Event Title: 1st International Islamic Heritage Conference (ISHEC) 2015
Event Dates: 11-12 November 2015
Page Range: pp. 222-225
Item ID: 16616
Uncontrolled Keywords: Tingkah laku; Banduan
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16616

Download

[img] Text
PRO_AHMAD ZAIDI JOHARI M 15.pdf

Download (1MB)

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year