Sikap dan motivasi pelajar sekolah swasta setiabudi terhadap bahasa Melayu / Nor Fatin Humairah Zawawi

Zawawi, Nor Fatin Humairah (2016) Sikap dan motivasi pelajar sekolah swasta setiabudi terhadap bahasa Melayu / Nor Fatin Humairah Zawawi. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian ini dijalankan untuk melihat sikap dan motivasi pelajar sekolah menengah swasta Setiabudi terhadap bahasa Melayu. Seramai 50 responden yang terdiri daripada pelajar tingkatan empat dari aliran sains tulen dan perdagangan terlibat dalam kajian ini. Untuk memenuhi objektif kajian ini, borang soal selidik tentang sikap dan motivasi pelajar telah diedarkan kepada responden untuk mendapatkan hasil kajian. Kemudian, temubual secara rawak juga dilakukan bagi mendapatkan maklumat tambahan. Data yang diperoleh, dianalisis berdasarkan kaedah kuantitatif asas dengan melihat kepada peratusan responden yang bersetuju dengan kenyataan yang terdapat dalam borang soal selidik. Hasil kajian menunjukkan kebanyakan pelajar tingkatan empat sekolah menengah Setiabudi mempunyai sikap yang positif dan motivasi yang tinggi terhadap bahasa Melayu. Hasil kajian juga mendapati bahawa, guru memainkan peranan penting dalam membentuk sikap pelajar terhadap bahasa Melayu.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Zawawi, Nor Fatin HumairahUNSPECIFIED
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > Learning. Learning strategies > Motivation in education. Interest. Attention
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Academy of Language Studies
Item ID: 16231
Uncontrolled Keywords: Sikap; Motivasi; Sekolah swasta; Pelajar; Bahasa Melayu
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16231

Download

[img] Text
PPb_NOR FATIN HUMAIRAH ZAWAWI APB 16_5.pdf

Download (0B)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year