Perubatan tradisional Islam patah tulang: kajian kes di kampung Bukit Hangus, mukim Jeneri, Kedah / Munirah Mhd Rejab

Mhd Rejab, Munirah (2016) Perubatan tradisional Islam patah tulang: kajian kes di kampung Bukit Hangus, mukim Jeneri, Kedah / Munirah Mhd Rejab. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Perubatan secara tradisional dapat dilihat sebagai salah satu budaya pengubatan Melayu yang diamalkan sejak dahulu lagi dalam mengubati pelbagai jenis penyakit terutamanya patah tulang. Perubatan tradisional ini masih lagi diamalkan sehingga kini walaupun perubatan moden mempunyai peralatan yang canggih dalam mengubati pelbagai penyakit termasuk pesakit yang patah tulang. Oleh hal yang sedemikian, tumpuan kajian ini adalah tentang kaedah perubatan Melayu iaitu perubatan tradisional patah tulang. Kajian ini dilakukan di Kampung Bukit Hangus, Mukim Jeneri, Kedah Darul Aman. Kajian ini mengupas secara terperinci tentang peralatan dan teknik yang digunakan serta pantang larang pesakit selepas mendapatkan rawatan agar setiap kecederaan patah tulang kembali pulih sepenuhnya. Kajian lapangan ini berdasarkan kepada seorang informan yang terkenal dalam bidang pengubatan Islam patah tulang iaitu Ustaz Man.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Mhd Rejab, MunirahUNSPECIFIED
Subjects: R Medicine > RM Therapeutics. Pharmacology > Physical medicine. Physical therapy. Including massage, exercise, occupational therapy, hydrotherapy, phototherapy, radiotherapy, thermotherapy, electrotherapy
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Academy of Language Studies
Item ID: 16227
Uncontrolled Keywords: Perubatan tradisional Islam; Perubatan patah tulang; Perubatan tradisional
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16227

Download

[img] Text
PPb_MUNIRAH MHD REJAB APB 16_5.pdf

Download (0B)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year