Satu tinjauan: adakah wujud budaya membaca di kalangan pelajar tahun akhir Fakulti Pengajian Maklumat Universiti Teknologi MARA Shah Alam / Siti Nor Salleh

Salleh, Siti Nor (2002) Satu tinjauan: adakah wujud budaya membaca di kalangan pelajar tahun akhir Fakulti Pengajian Maklumat Universiti Teknologi MARA Shah Alam / Siti Nor Salleh. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian ini dilakukan untuk meninjau sejauh mana wujudnya budaya membaca di kalangan pelajar-pelajar di IPT. Penyelidikan ini juga ingin melihat adakah pusat sumber iaitu PTAR1&2 digunakan sepenuhnya oleh pelajar dalam mencari bahan untuk pembacaan mereka. Umumnya tujuan kajian ini juga ialah untuk mengenal pasti faktorfaktor yang mempengaruhi tabiat membaca para pelajar..Sampel kajian ini terdiri dari para pelajar tahun akhir (Semester 6 ) yang mengambil kursus IS 220, IS 222 dan IS 223 daripada Fakulti Pengajian Maklumat UiTM Shah Alam. Mereka dipilih berdasarkan persampelan secara rawak. Sumber primer kajian ini diperolehi melalui soal selidik. Sumber kedua pula diperolehi daripada pembacaan penyelidik sendiri dan bahan rujukan lain. Daripada kajian yang dijalankan menunjukkan bahawa pelajar-pelajar tahun akhir di Fakulti Pengajian Maklumat adalah tergolong dalam golongan yang gemar membaca. guru kurang menggunakan PSS mereka. Hasil kajian ini juga pelajar-pelajar tersebut mempunyai pandangan positif tentang usaha-usaha yang dilaksanakan bagi menggalakkan minat membaca masyarakat. Penyelidik berharap kajian ini dapat memberi manfaat kepada semua pihak secara keseluruhannya.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Salleh, Siti NorUNSPECIFIED
Subjects: Z Bibliography. Library Science. Information Resources (General) > Reading interests. Book reviews > Malaysia
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Information Management
Item ID: 15772
Uncontrolled Keywords: Budaya membaca; Pelajar
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/15772

Download

[img] Text
PPb_SITI NOR SALLEH IM 02_5.pdf

Download (4MB)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year