Satu kajian tentang keberkesanan pusat sumber terhadap prestasi pelajar di Sekolah Menengah Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Seksyen 2 Shah Alam Selangor Darul Ehsan / Fauziana Mohammad

Mohammad, Fauziana (2003) Satu kajian tentang keberkesanan pusat sumber terhadap prestasi pelajar di Sekolah Menengah Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Seksyen 2 Shah Alam Selangor Darul Ehsan / Fauziana Mohammad. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian ini dijalankan adalah bertujuan untuk mengetahui tentang keberkesanan pusat sumber sekolah terhadap prestasi pelajar di Sek Men. Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah. Sebanyak 180 borang soal selidik telah diedarkan iaitu 150 borang soal selidik untuk pelajar dan 30 borang soal selidik untuk guru. Namun hanya 162 boring soal selidik sahaja yang diproses dan dianalisis iaitu 134 borang dari pelajar dan 28 borang dari guru. Data yang diperolehi telah dianalisis dengan menggunakan kaedah manual untuk mendapatkan peratusan dan bilangan jawapan dari responden bagi setiap soalan. Hasil daripada kajian yang dijalankan menunjukkan pusat sumber tidak berkesan sepenuhnya dalam meningkatkan prestasi akademik pelajar tetapi koleksi bahan/ rujukan yang terdapat di PSS masil lagi mampu membantu dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Sungguhpun tidak berkesan sepenuhnya tetapi koleksi bahan/ rujukan yang terdapat di PSS juga dapat membantu pengguna meluaskan pengetahuan, meningkatkan budaya pemikiran dan meningkatkan kemahiran mereka dalam mencari dan mengumpul maklumat.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Mohammad, FauzianaUNSPECIFIED
Subjects: Z Bibliography. Library Science. Information Resources (General) > Library Science. Information Science
Z Bibliography. Library Science. Information Resources (General) > Information organization
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Information Management
Item ID: 15208
Uncontrolled Keywords: Pusat sumber sekolah; Prestasi pelajar; Proses pengajaran dan pembelajaran
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/15208

Download

[img] Text
PPb_FAUZIANA MOHAMMAD IM 03_5.pdf

Download (3MB)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year