A study on relation between eating attitudes and body image among female students in Faculty of Education, UiTM Shah Alam / Nur Atiqah Nadzirah Rahim

Rahim, Nur Atiqah Nadzirah (2014) A study on relation between eating attitudes and body image among female students in Faculty of Education, UiTM Shah Alam / Nur Atiqah Nadzirah Rahim. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

Abstract

Kajian ini menyiasat hubungan antara amalan pemakanan dan imej diri dalam kalangan pelajar perempuan Fakulti Pendidikan, UiTM Shah Alam. Selain dari penyiasatan utama, kajian ini juga bertujuan untuk mengetahui tahap Idex Jisim Badan (BMI) pelajar. Kajian ini dijalankan menggunakan tiga aspek bagi mengetahui jenis amalan pemakanan yang diamalkan oleh pelajar perempuan di Fakulti Pendidikan, UiTM Shah Alam. Tiga aspek yang digunakan di dalam kajian ini ialah kawalan lisan, keasyikan makanan dan diet . Seramai 60 responden telah dipilih dalam kajian ini di kalangan pelajar perempuan Fakulti Pendidikan, UiTM Shah Alam. Dari kajian ini, boleh di simpulkan bahawa aspek diet mempunyai hubungan yang ketara antara imej diri. Sementara itu tiada hubungan yang ketara di antara dua aspek kawalan lisan dan keasyikan makanan terhadap imej diri.

Download

[img] Text
TD_NUR ATIQAH NADZIRAH RAHIM ED 14_5.pdf

Download (218kB)

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
CreatorsID Num.
Rahim, Nur Atiqah NadzirahUNSPECIFIED
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > Educational psychology > Apperception. Perception
L Education > LB Theory and practice of education > Educational psychology > Pathological aspects > School phobia
L Education > LG Individual institutions > Asia > Malaysia > Universiti Teknologi MARA > Selangor
Divisions: Faculty of Education
Item ID: 14547
Uncontrolled Keywords: Eating attitudes; Body image; Female student; Faculty of Education
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/14547

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year