Satu kajian tentang sejarah dan perkembangan seni Dikir Laba di negeri Kelantan / Sharulnizam Ramli

Ramli, Sharulnizam (2000) Satu kajian tentang sejarah dan perkembangan seni Dikir Laba di negeri Kelantan / Sharulnizam Ramli. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

[img] Text
TD_SHARULNIZAM RAMLI AD 00_5.pdf

Download (2MB)

Abstract

Negeri Kelantan yang juga dikenali dengan negeri Cik Siti Wan Kembang sememangnya terkenal dengan ciri-ciri budaya dan kesenian yang begitu unik serta menarik. Maka tidak. hairanlah negeri Kelantan tumt dikenali sebagai Kota Budaya. Antara kesenian yang popular di kalangan masyarakat Kelantan adalah seperti permainan gasing, wau, wayang kulit, rebana ubi, makyong, dikir barat dan sebagainya. Apa yang jelas, selain dari m.asyarakat Kelantan kebudayaan dan kesenian ini turut diterima dan dikongsi oleh masyarakat luar Kelantan sebagai khazanah budaya negara. Kota Budaya ini tidak putus-putus dikunjungi oleh para pelancong baik dari dalam maupun luar negara yang datang untuk menyaksikan sendiri akan keunikan kebudayaannya. Namun demikian, dalam mengalami perubahan minda dan budaya masyarakat akibat dari pelbagai pencantuman bahasa , agama dan sosial,. tidak ramai di kalangan kita menyedari terdapatnya satu kesenian di negeri Kelantan yang tidak kurang uniknya iaitu seni Dikir Laba.

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
CreatorsEmail
Ramli, SharulnizamUNSPECIFIED
Subjects: M Music and Books on Music > M Music > Vocal music > Secular vocal music > Folk, national, and ethnic music
M Music and Books on Music > ML Literature of music > History and criticism > Vocal music > Secular vocal music > Forms and types > Dramatic music
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Art and Design
Item ID: 14423
Uncontrolled Keywords: Dikir Laba, kebudayaan, Kelantan
Last Modified: 27 Jul 2016 05:56
Depositing User: Admin Pendigitan 2 PTAR
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/14423

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year