Satu kajian mengenal diskriptif masjid Terengkera Melaka / Tharsulizah Kutut

Kutut, Tharsulizah (1999) Satu kajian mengenal diskriptif masjid Terengkera Melaka / Tharsulizah Kutut. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

[img] Text
TD_THARSULIZAH KUTUT AD 99_5.pdf

Download (1MB)

Abstract

Tujuan utama penulis dalam mengkaji mengenai diskriptif Masjid Terengkera ini adalah untuk mengetahui serta menambahkan pengetahuan dan pengalaman dalam menjalankan proses pembelajaran. Selain daripada itu, penulis dapat mengetahui dengan lebih selanjutnya mengenai latar belakang serta asal usul masjid tersebut. Dari segi kepentingannya pula ialah, dengan adanya tesis ini dapatlah membantu para pembaca dan pengkaji sejarah yang akan datang untuk dijadikan sebagai rujukan. Penyelidikan ini Juga, penting kepada umum kerana, sekurang-kurangnya mereka tahu akan kewujudan Masjid Terengkera. Kajian ini juga dibuat melalui penyelidikan dan rujukan di dalam buku , melalui perbincangan serta melalui pemerhatian dan pengamatan dengan melihat sendiri atau pergi ke tempat tersebut. Dari pengkajian yang telah dibuat, satu kepuasaan dapat dirasakan di dalam diri penulis kerana banyak perkara yang tidak diketahui telah dapat diatasi. Walaupun kajian ini tidak lengkap, tetapi penulis berharap ia akan memberi serta menambahkan pengetahuan kepada orang lain.

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
CreatorsEmail
Kutut, TharsulizahUNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Special classes of buildings > Classed by use > Public buildings > Religious architecture > Malaysia
N Fine Arts > NA Architecture > Mosques > Malaysia > Melaka
N Fine Arts > NA Architecture > Islamic architecture. Moorish architecture > Malaysia > Malacca (Malacca, Malaysia)
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Art and Design
Item ID: 14392
Uncontrolled Keywords: Masjid Terengkera, diskriptif, sejarah
Last Modified: 26 Jul 2016 06:25
Depositing User: Admin Pendigitan 2 PTAR
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/14392

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year