Kajian sistem pengurusan penyenggaraan jalanraya negeri dari aspek keselamatan dan keselesaan (Kajian kes : Shah Alam dan Kuala Lumpur) / Hilman Tulot

Tulot, Hilman (2000) Kajian sistem pengurusan penyenggaraan jalanraya negeri dari aspek keselamatan dan keselesaan (Kajian kes : Shah Alam dan Kuala Lumpur) / Hilman Tulot. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

Abstract

Penyenggaraan jalanraya merupakan antara aspek yang terpenting dalam menyediakan kemudahan infrastruktur yang selesa dan selamat. la merupakan salah satu faktor pertumbuhan ekonomi negara dan kegiatan sosial masyarakat yang maju. Penyenggaraan yang baik dapat menjaga keadaan struktur sesebuah jalanraya tersebut dari segi ketahanan struktur, jangkahayat, pemandangan serta kebersihan jalan itu sendiri. Oleh itu perancangan penyenggaraan yang baik terutamanya dari aspek perlaksanaan kerja rutin, pembaikan dan kerja yang berterusan amatlah diperlukan. Kajian tentang penyenggaraan jalanraya ini lebih tertumpu di kawasan Majlis Perbandaran Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. Oi mana kebanyakkan penggunanya adalah 9010ngan intelektual yang lebih memahami akan kepentingan jalan raya itu sendiri terutamanya dari aspek keselamatan dan juga keselesaan. Seisin itu Dewan Bandaraya Kuala Lumpur juga telah di pilih sebagai salah satu kajian bagi maksud perbandingannya. Akhir sekali, hasil dari kajian tersebut, maka beberapa cadangan telah dikemukakan bagi membaiki kelemahan di dalarn menjalankan kerja-kerja penyenggaraan tersebut.

Download

[img] Text
TD_HILMAN TULOT AP 00_5.pdf

Download (0B)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

ID Number

13804

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year