Projek animasi pendek 2d chef ahmas: penekanan pergerakan watak melalui teknik Rotoscoping / Norfarhana Diyani Mohd Rosli

Mohd Rosli, Norfarhana Diyani (2016) Projek animasi pendek 2d chef ahmas: penekanan pergerakan watak melalui teknik Rotoscoping / Norfarhana Diyani Mohd Rosli. Student Project. Faculty of Film, Theatre and Animation, Shah Alam. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
PPb_NORFARHANA DIYANI MOHD ROSLI FF 16_5.pdf

Download (227kB) | Preview

Abstract

Kajian ini membincangkan bagaimana pergerakan watak animasi diaplikasikan melalui teknik rotoscoping. Teknik rotoscoping dianggap satu teknik yang mengenakan pergerakan animasi yang terhad kerana menekap semula pergerakan yang realistik. Namun, animasi 2D Thought of You (2010) oleh Ryan Woodward telah menarik perhatian penonton. Tujuan utama kajian ini adalah untuk meneliti bagaimana pergerakan animasi itu dapat dihasilkan selain daripada mengaplikasikan 12 prinsip animasi. Teknik rotoscoping yang digunakan secara visual oleh Woodward diwacanakan dalam kajian ini. Secara umum, hasil kajian menunjukkan bahawa terdapat perkaitan yang kuat antara lakonan animasi dan penghasilan pergerakan. Walaupun begitu, 12 prinsip animasi tidak boleh diketepikan. Penggunaan teknik rotoscoping berpotensi mencipta pergerakan animasi yang baik kerana terdapat gabungan antara lakonan animasi dan juga 12 prinsip animasi. Oleh itu, hasil daripada kajian ini diaplikasikan ke dalam projek animasi pendek 2D Chef Ahmas.

Item Type: Monograph (Student Project)
Uncontrolled Keywords: Projek animasi;Animasi 2D; Chef ahmas; Teknik Rotoscoping
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General) > Motion pictures > Animated films
T Technology > TR Photography > Cinematography. Motion pictures > Animation (Cinematography) > Malaysia
Divisions: Faculty of Film, Theatre and Animation
Depositing User: Staf Pendigitan 2
Date Deposited: 08 May 2017 05:56
Last Modified: 08 May 2017 05:56
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16845

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year