Global Resources Enterprise / Ahmad Fadzli Ahmad Saleh…[et al.]

Ahmad Saleh, Ahmad Fadzli and Ismail, Hazural and Mustapa, Muhd Tarmizi and Ma’arip, Ishak and Che Ahmad, Che Khairul Azhan (1997) Global Resources Enterprise / Ahmad Fadzli Ahmad Saleh…[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Download

[thumbnail of 36861.pdf] Text
36861.pdf

Download (488kB)

Abstract

Global Resources Enterprise merupakan sebuah pemiagaan yang menjalankan aktiviti-aktiviti pengumpulan terbuang seperti kotak-kotak, kertas, surat khabar lama, majalah, polisterin dan juga plastik untuk diproses dan dihantar kepada kilang-kilang yang menjalankan aktiviti pemprosesan semula bahan-bahan tersebut. Perniagaan ini merupakan sebuah perniagaan hasil daripada perkongsian lima orang rakan kongsi yang berdedikasi serta berwawasan yang telah bersama-sama menyumbangkan tenaga seta berusaha untuk memajukan perniagaan ini. Perniagaan ini beralamat di Lot A31 Fasa 1, Kawasan Perindustrian MIEL Masjid Tanah, 78300 Masjid Tanah Melaka.
Lokasi ini telah menjadi pilihan bagi perniagaan kami berdasarkan kepada kesesuaian serta kedudukannya yang strategik, dan potensi yang mudah untuk mendapatkan bahan - bahan mentah.
Kawasan Perindustrian MIEL yang bakal menjadi kawasan perindustrian terbesar di Masjid Tanah akan mendatangkan kelebihan kepada pemiagaan kami dari segi kemudahan infrastruktur yang baik serta kedudukannya yang strategik yang berhampiran dengan Pekan Masjid Tanah dan Pekan Kuala Sungai Baru, yang bakal dibangunkan kepada bandar besar.
Tujuan utama kami memilih Perniagaan Global Resources Enterprise ini adalah sebagai salah satu daripada usaha kami dalam membantu mengekalkan kebersihan alam sekitar dan menggalakkan aktivi-aktiviti kitar semula bahan-bahan terbuang.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email
Ahmad Saleh, Ahmad Fadzli
95790575
Ismail, Hazural
95432723
Mustapa, Muhd Tarmizi
95967627
Ma’arip, Ishak
95404058
Che Ahmad, Che Khairul Azhan
95409790
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Maideen, Abdul Hameed
UNSPECIFIED
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation > GE Environmental Sciences > Environmentalism. Green movement
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Industry > Small and medium-sized business. History
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Administrative Science and Policy Studies
Item ID: 36861
Uncontrolled Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business development; Barangan terbuang; Kitar semula
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/36861

Fulltext

Fulltext is available at:
 • Library Terminal Workstation (Digital Format) - Accessible via UiTM Libraries
 • ID Number

  36861

  Indexing


  View in Google Scholar

  Edit Item
  Edit Item