Grafika design (pembuatan banner, bunting dan backdrop) / Abd. Razak Abd. Rahman...[et al.]

Abd. Rahman, Abd.Razak and Ibrahim, Comeil Puteri and Sy. Hussin, Sh. Mariam and Itam Ganti, Noor Hayati and Mokhtar, Maziah (2006) Grafika design (pembuatan banner, bunting dan backdrop) / Abd. Razak Abd. Rahman...[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Dalam persediaan menuju ke alaf baru di samping dengan pertumbuhan ekonomi yang produktif, bidang perniagaan telah mengalami perubahan yang drastik yang mana kini semakin ramai golongan Bumiputera yang semakin berani menceburi bidang ini selari dengan inspirasi kerajaan yang inginkan penyertaan Bumiputra terlibat secara langsung di dalam program Industri Kecil dan Sederhana (IKS) yang melibatkan bidang teknologi tinggi.
Setelah mengkaji dan membuat penyelidikan kami telah sebulat suara dan bersetuju untuk menubuhkan sebuah syarikat Grafika Design iaitu membuat kain rentang (banner), kain menegak (bunting) dan membuat backdrop. Selain membuat dan memasang backdrop kami juga menyediakan perkhidmatan pemasangan ‘banner’ dan ‘bunting’ secara percuma di dalam kawasan sekitar Bandar Melaka sebagai salah satu strategi perniagaan kami.

Kami memilih bidang pemiagaan ini adalah untuk mewujudkan persaingan yang sihat kerana perniagaan seperti ini dimonopoli oleh kaum bukan bumiputera. Kami juga yakin persaingan seperti ini menjadikan pemiagaan ini mempunyai prospek yang luas dan mempunyai potensi cerah untuk dimajukan lebih-lebih lagi hanya segelintir sahaja golongan Bumiputera yang berani menceburi bidang ini.
Kami merancang untuk memulakan operasi perniagaan pada Januari 2001. Perniagaan ini dijalankan secara perkongsian yang terdiri daripada lima orang ahli rakan kongsi berdasarkan modal yang telah dipersetujui. Kami telah menetapkan modal keseluruhan sebanyak RM 80 000 dimana RM 30 ribu melalui pinjaman manakala RM 50 ribu lagi melalui perkongsian sama rata di antara rakan kongsi.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Abd. Rahman, Abd.Razak
96596339
Ibrahim, Comeil Puteri
96121326
Sy. Hussin, Sh. Mariam
96145167
Itam Ganti, Noor Hayati
96886152
Mokhtar, Maziah
96899744
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Shahbudin, Shahrul Azman
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Small business. Medium-sized business
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Service industries
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Art and Design
Keywords: Graphic design; Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business Development
Date: 2006
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/36622
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 36622.pdf] Text
36622.pdf

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

36622

Indexing

Statistic

Statistic details