Apresiasi barang kemas tradisional Melayu: satu kajian mengenai budaya bahan / Nazirah Mohamad Ba’ai...[et al.]

Mohamad Ba’ai, Nazirah and Khairi, Hanif and Ahmad, Hasma (2015) Apresiasi barang kemas tradisional Melayu: satu kajian mengenai budaya bahan / Nazirah Mohamad Ba’ai...[et al.]. In: ICOMHAC2015 eproceedings, 16-17 Disember 2015, Century Helang Hotel, Pulau Langkawi.

Download

[thumbnail of 35784.pdf] Text
35784.pdf

Download (624kB)

Abstract

Barang kemas merupakan barang perhiasan badan yang boleh didapati dalam pelbagai bentuk, saiz dan warna yang berasaskan logam dan jugabukanlogam.Rekaan barang kemas kini telah dipelbagaikan dalam masyarakat Melayu di Malaysia.Penerimaan barang kemas di Malaysia didapati sejak abad ke-15 bermula di Kelantan dan Terengganu (Azah Aziz, 2006), di mana barang kemas ini juga mempunyai pelbagai fungsi selain menjadi barang perhiasan malah dijadikan sebagai koleksi dan aset. Berdasarkan kepada faktor kajian ini, amat signifikan untuk merekodkan penggunaan barang kemas yang dikategorikan sebagai Budaya Bahan (Material Culture) yang merujuk kepada sesuatu bahan artifak yang mempunyai kepercayaan, nilai, idea dan ciri-ciri masyarakat. Kajian ini merupakan pelengkap kepada penulisan dan kajian sedia ada yang telah dijalankan dalam pembuatan barang kemas yang berasaskan logam di Malaysia dengan mengikut turutan tahun yang lebih sistematik.Objektif kajian adalah merujuk kepada pendokumentasian visual rekaan barang kemas di Malaysia.Selain daripada itu kajian ini dapat mengenalpasti rekabentuk dan rekaan, serta menganalisa motif corak dalam menghiasi pembuatan barang kemas di Malaysia khususnya.Tujuan kajian adalah mendokumentasi perkembangan barangan kemas yang berasaskan logam dengan memfokuskan kepada rekabentuk dan rekacorak pembuatannya khusus kepada masyarakat Melayu di Semenanjung Malaysia.Hasil kajian ini akan melengkapkan dokumentasi penggunaan barang kemas tradisional Melayu sebagai apreasasi di dalam melestarikan seni warisan pertukangan Melayu di Malaysia. Dapatan kajian ini juga menunjukkan bahawa perlunya penyelidikan lebih meluas tentang kajian budaya bahan yang menjurus kepada seni barang kemas Melayu.Aspek-aspek seperti estetik, nilai-nilai rekaan dan kepercayaan melibatkan budaya Melayu perlu diberi perhatian.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email
Mohamad Ba’ai, Nazirah
nazirahbaai@gmail.com
Khairi, Hanif
hanif_khairi@yahoo.com
Ahmad, Hasma
hasma_ahmad@yahoo.com
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation > GT Manners and customs
G Geography. Anthropology. Recreation > GT Manners and customs > Costume. Dress. Fashion > Materials and articles of clothing. Details and accessories
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kedah > Sg Petani Campus
Event Title: ICOMHAC2015 eproceedings
Event Dates: 16-17 Disember 2015
Page Range: pp. 672-687
Item ID: 35784
Uncontrolled Keywords: Barang kemas, Budaya Bahan (Material Culture), Tradisional Melayu
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35784

ID Number

35784

Indexing


View in Google Scholar

Edit Item
Edit Item