Adat dan budaya masyarakat Tagal Alkolod di Sarawak / Doris Joachim Juing, Peter Galang dan Anthony Ak Barandi

Joachim Juing, Doris and Galang, Peter and Barandi, Anthony (1994) Adat dan budaya masyarakat Tagal Alkolod di Sarawak / Doris Joachim Juing, Peter Galang dan Anthony Ak Barandi. [Student Project] (Unpublished)

Download

[thumbnail of PP_DORIS JOACHIM JUING AM S 94_5.pdf] Text
PP_DORIS JOACHIM JUING AM S 94_5.pdf

Download (1MB)

Abstract

Malaysia merupakan sebuah negara yang mempunyai penduduk yang terdiri daripada pelbagai kaum dan setiap kaum itu mempunyai identiti, kesenian dan tradisi yang tersendiri iaitu berbeza antara satu kaum dengan kaum yang lain. Di Malaysia khasnya di Semenanjung; terdapat tiga kaum yang terbesar iaitu Melayu, Cina dan India serta terdapat juga kaum Orang Asli. Di Sabah dan Sarawak, bilangan kaum-kaurnnya adalah lebih banyak jika dibandingkan dengan di Semenanjung Malaysia. Di Sarawak tidak kurang dari 21 jenis kaum manakala di Sabah pula tidak kurang dari 30 jenis kaum. Kaum-kaurn di Sabah dan Sarawak menganuti agarna Kristian danIslam. Walaubagaimanapun terdapat juga yang tidak beragama dan menganuti agama lain selain daripada agama Kristian dan Islam. Di sini walaupun kaum-kaum ini mempunyai persamaan dari segi agama namun adat dan budaya serta beberapa aspek lain tetap berbeza. Masyarakat Tagal Akolod merupakan salah satu daripada kaum etnik yang terdapat di Sarawak.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email
Joachim Juing, Doris
UNSPECIFIED
Galang, Peter
UNSPECIFIED
Barandi, Anthony
UNSPECIFIED
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation > GN Anthropology > Ethnology. Social and cultural anthropology > Cultural traits, customs, and institutions
G Geography. Anthropology. Recreation > GN Anthropology > Ethnology. Social and cultural anthropology > Cultural traits, customs, and institutions > Intellectual life. Including communication, recreation, philosophy, religion, knowledge, etc.
G Geography. Anthropology. Recreation > GN Anthropology > Ethnic groups
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Sabah > Kota Kinabalu Campus > Faculty of Administrative Science and Policy Studies
Programme: Diploma in Public Administration
Item ID: 26926
Uncontrolled Keywords: Tagal Alkolod; Culture; Ethnic group
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/26926

Fulltext

Fulltext is available at:
 • UNSPECIFIED
 • ID Number

  26926

  Indexing


  View in Google Scholar

  Edit Item
  Edit Item