Laporan cadangan reka bentuk dalaman “Batik and Handicraft Centre” di alamat Lot 9575 S, Jalan Gopeng Daerah Kinta, Bandar Ipoh, 31350 Perak Darul Ridzuan. / Nurfarhana Abdul Jalil

Abdul Jalil, Nurfarhana (2009) Laporan cadangan reka bentuk dalaman “Batik and Handicraft Centre” di alamat Lot 9575 S, Jalan Gopeng Daerah Kinta, Bandar Ipoh, 31350 Perak Darul Ridzuan. / Nurfarhana Abdul Jalil. [Student Project] (Unpublished)

Download

[thumbnail of PPd_NURFARHANA ABDUL JALIL AP 09_5.pdf] Text
PPd_NURFARHANA ABDUL JALIL AP 09_5.pdf

Download (144kB)

Abstract

Bangsa Melayu mempunyai banyak kepandaian terutamanya dalam bidang kesenian seperti dalam bidang kesenian seperti dalam bidang seni kraftangan. Seni-seni kraftangan tersebut termasuklah seni menenun, mencanting dan membatik yang merupakan aset warisan Melayu yang tidak temilai harganya. Pada era masa kini, mungkin ramai yang mengenali batik, songket atau fabrik lain sebagai pakaian, tetapi tidak mengetahui dengan lebih mendalam tentang seni pembuatannya., pemilihan motif dan coraknya. Keadaan ini telah mendorong Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia untuk mempergiatkan lagi usaha bagi menarik minat masyarakat lebih menghargai dan meminati seni tekstil ini, bukan hanya sekadar pakaian tetapi sebagai seni warisan yang harus dikekalkan dan sangat tinggi nilainya. Selain itu juga seni ini boleh mendatangkan pendapatan yang lumayan dan sebagai satu usaha yang boleh dikembangkan untuk meningkatkan ekonomi negara. Batik merupakan satu seni tekstil yang begitu unik dan harus dikekalkan nilai keseniannya. Memandangkan sekarang ini di negeri Perak hanya terdapat Pusat Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia yang hanya mempromosikan produk kraftangan tempatan tetapi sayangnya seni tekstil batik yang semakin popular di kalangan masyarakat tempatan dan luar negara tidak diketengahkan dan dipromosikan dalam Pusat Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia cawangan Perak Darul Ridzuan. Oleh sebab itu, maka sebuah pusat bagi menempatkan seni tekstil batik dan kraftangan khususnya amat diperlukan. ‘ Pusat Batik dan Kraftangan’ merupakan sebuah pusat bagi memperkenalkan dan mempromosikan warisan batik Malaysia kepada masyarakat setempat mahupun masyarakat asing.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email
Abdul Jalil, Nurfarhana
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NK Decorative arts > Decoration and ornament. Design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Item ID: 25174
Uncontrolled Keywords: Rekabentuk Dalaman, Batik and Handicraft Centre
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25174

Fulltext

Fulltext is available at:
 • UNSPECIFIED
 • ID Number

  25174

  Indexing


  View in Google Scholar

  Edit Item
  Edit Item