Strategi terjemahan makna dalam sari kata filem ‘Puteri Gunung Ledang’ / Taz’irah Nailah Abd. Hadi

Abd. Hadi, Taz’irah Nailah (2016) Strategi terjemahan makna dalam sari kata filem ‘Puteri Gunung Ledang’ / Taz’irah Nailah Abd. Hadi. [Student Project] (Unpublished)

Download

[thumbnail of PPb_TAZ'IRAH NAILAH ABD HADI APB 16_5.pdf]
Preview
Text
PPb_TAZ'IRAH NAILAH ABD HADI APB 16_5.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti jenis-jenis makna dalam sari kata filem 'Puteri Gunung Ledang', dan menganalisis strategi terjemahan makna yang terdapat di dalam filem tersebut.Berdasarkan filem 'Puteri Gunung Ledang', setiap data bagu jenis-jenis makna yang dijumpai diaplikasikan mengikut teori Geoffrey Leech (1974) dan segala strategi terjemahan yang dilakukan terhadap jenis-jenis makna yang dijumpai dilakukan berdasarkan teori Gottlieb (1992).Setiap ujaran yang terkandung didalam filem dikaji mengandung jenis-jenis makna yang tertentu dan diikuti dengan strategi terjemahan makna.Hasil kajian mendapati bahawa terdapat ujaran bahasa sumber yang diterjemahkan ke sari kata bahasa sasaran yang mengandungi jenis-jenis makna tertentu dan diikuti oleh strategi terjemahan makna yang berikut.Namun, kajian turut mendapati bahawa tidak kesemua jenis-jenis makna yang terdapat dan tidak kesemua strategi terjemahan dapat diaplikasikan kedalam terjemahan sari kata tersebut.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email
Abd. Hadi, Taz’irah Nailah
UNSPECIFIED
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics > Language. Linguistic theory. Comparative grammar > Translating and interpreting
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Academy of Language Studies
Item ID: 16233
Uncontrolled Keywords: Puteri Gunung Ledang; Sarikata; terjemahan
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16233

Fulltext

Fulltext is available at:
 • UNSPECIFIED
 • ID Number

  16233

  Indexing


  View in Google Scholar

  Edit Item
  Edit Item