Perbadanan pengurusan ‘perlaksanaan dan keberkesanan pengurusan kediaman kondominium (Kes kajian : Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur) / Mohd Nazroi Shukri Muda

Muda, Mohd Nazroi Shukri (1997) Perbadanan pengurusan ‘perlaksanaan dan keberkesanan pengurusan kediaman kondominium (Kes kajian : Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur) / Mohd Nazroi Shukri Muda. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

Download

[thumbnail of TD_MOHD NAZROI SHUKRI MUDA AP 97_5.PDF] Text
TD_MOHD NAZROI SHUKRI MUDA AP 97_5.PDF

Download (1MB)

Abstract

Tidak dinaftkan permintaan terhadap harta tanah kediaman kebelakangan ini begitu meningkat seiring dengan pertunibuhan ekonomi negara yang pesat. Kesan daripada itu, disamping penawaran tanah yang terhad maka terdapat banyak bangunan-bangunan bertingkat atau tinggi telah dibina bagi tujuan kediaman. Fenomena ini banyak tertumpu di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Johor Bharu, George Town dan sebagainya akibat daripada tekanan pcrtambahan penduduk Walaupun masalah ini sedikit sebanyak dapat di atasi akan tetapi fenomena baru telah muncul menjerumus kepada permasaalahan berkenaan permilikan dan pengurusan bagi bangunan-bangunan bertingkat tersebut. Persoalan yang timbul ialah bagaimanakah permilikan terhadap setiap unit-unit dapat dipastikan dan dilindungi serta siapakah yang pcrlu menguruskanya.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
Creators
Email
Muda, Mohd Nazroi Shukri
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architecture, Domestic > Apartments
T Technology > TH Building construction > Building fittings and their installation > Maintenance and repair
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Item ID: 15523
Uncontrolled Keywords: Pengurusan bangunan; Kondominium; Harta tanah kediaman
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/15523

Fulltext

Fulltext is available at:
 • UNSPECIFIED
 • ID Number

  15523

  Indexing


  View in Google Scholar

  Edit Item
  Edit Item