Mesin membanting padi / Zaibri Muhamad and Nik Mohd Nirman Mansor

Muhamad, Zaibri and Mansor, Nik Mohd Nirman (1995) Mesin membanting padi / Zaibri Muhamad and Nik Mohd Nirman Mansor. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Dalam laporan Projek Akhir ini terdapat segala maklumat tentang projek Mesin Membanting Padi. Di mana ia dibahagiakan kepada beberapa bahagian atau tajuk yang mengandungi keterangan masing-masing. Dalam pengenalan, ia menerangkan tentang keperluan sebuah mesin untuk membantu meringankan beban para petani yang selalu memerah keringat untuk membanting padi, di samping menjimatkan masa kerja mereka. Pada bahagian yang seterusnya laporan ini menceritakan tentang rekabentuk pembuatan yang mana mengandungi syarat-syarat rekabentuk yang didalamnya mengenal keadah lama dan juga menerangkan tentang objektif Mesin Membanting Padi ini direkabentuk. Kajian tentang kehilangan hasil padi juga turut dimuatkan dalam laporan ini di samping perbincangan terhadap kacdah atau cara membanting tradisional dengan membanting menggunakan mesin. Komponen-komponen yang diperlukan dan juga bahan-bahan yang perlu dipilih untuk merekabentuk mesin tersebut juga dimasukkan ke dalam laporan ini iaitu bagi mengenalpasti bahan-bahan yang diperlukan.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Muhamad, ZaibriUNSPECIFIED
Mansor, Nik Mohd NirmanUNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery > Machine shops and machine shop practice > Machine tools and machining
T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery > Machine design and drawing
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Mechanical Engineering
Item ID: 26680
Uncontrolled Keywords: Mesin, Membanting, Padi
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/26680

Download

[img] Text
PPd_ZAIBRI MUHAMAD EM 95_5.pdf

Download (2MB)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year