Pembangunan rohani dalam amalan tarekat: kajian terhadap tarekat ahmadiyyah di Negeri Sembilan / Mohd Muhaizam Md Ishak, Pisol Maidin and Mohammad Mahyuddin Khalid

Md Ishak, Mohd Muhaizam and Maidin, Pisol and Khalid, Mohammad Mahyuddin (2012) Pembangunan rohani dalam amalan tarekat: kajian terhadap tarekat ahmadiyyah di Negeri Sembilan / Mohd Muhaizam Md Ishak, Pisol Maidin and Mohammad Mahyuddin Khalid. [Research Reports] (Unpublished)

Abstract

Penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji aspek pembangunan rohani dalam amalan tarekat tasawuf. Dalam membuat penyelidikan ini, pengkaji telah memilih Jamaah Tarekat Ahmadiyyah di Negeri Sembilan sebagai model kajian dengan memberi tumpuan terhadap amalan-amalan kerohanian dalam tarekat tersebut. Penyelidikan ini telah menggunakan dua metod kajian yang utama iaitu metod temubual dan abservasi. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat tiga asas tazkiyah al-Nafs dalam amalan tarekat yang boleh diaplikasi dalam program dakwah kepada remaja khususnya di institut pengajian tinggi.

Download

[img] Text
LP_MOHD MUHAIZAM MD ISHAK RMI 12_5.pdf

Download (6MB)

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year