Ciri pragmatik dalam teks ucapan Yang Berhormat Khairy Jamaluddin Abu Bakar / Rozzer Achong

Achong, Rozzer (2016) Ciri pragmatik dalam teks ucapan Yang Berhormat Khairy Jamaluddin Abu Bakar / Rozzer Achong. Student Project. Academy of Language Studies, Shah Alam. (Unpublished)

Abstract

Kajian ini merupakan sebuah kajian ciri pragmatik dalam teks ucapan Yang Berhormat Khairy Jamaluddin Abu Bakar. Kajian ini melihat kepada penggunaan ciri pragmatik dalam teks ucapan tersebut dengan menggunakan teori yang telah dikemukaan oleh Asmah (2000).Dalam teori ini, Asmah (2000) telah membahagikan ciri pragmatik kepada tiga (3) jenis utama iaitu penyisian, pengulangan, dan seruan.Untuk ciri pragmatik penyisian terdapat 16 jenis ciri pragmatik.Kajian ini, pengkaji telah mengambil teks ucapan Pemuda UMNO pada tahun 2014 dan 2015 untuk dianalisis.Pengkaji telah mengenal pasti ciri pragmatik yang terkandung dalam teks dan menganalisisnya.Selain itu, turut menganalisis kekerapan penggunaan ciri pragmatik dalam teks tersebut.Dapatan kajian menunjukkan penggunaan ciri pragmatik pengulangan paling kerap digunakan berbanding ciri pragmatik penyisian dan seruan iaitu sebanyak 14 daripada 79 data. Ciri pragmatik yang paling sedikit digunakan pula iaitu pernyataan maklumat baharu, penambahan beranalogi, penambahan perkaitan, tafsirkan keadaan atau peristiwa, pernyataan kekecewaan atau kekesalan, kesimpulan andaian, dan pembatasan ruang lingkup maklumat, diikuti ciri pragmatik seruan sebanyak 1 data masing-masingnya.

Download

[img] Text
PPb_ROZZER ACHONG APB 16_5.pdf

Download (0B)

Metadata

Item Type: Monograph (Student Project)
Creators:
CreatorsID Num.
Achong, RozzerUNSPECIFIED
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics > Language. Linguistic theory. Comparative grammar > Science of language (Linguistics) > Applied linguistics > Languages in contact
Divisions: Academy of Language Studies
Item ID: 16205
Uncontrolled Keywords: Ciri Pragmatik; Teks Ucapan Yang Berhormat Khairy Jamaluddin Abu Bakar
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16205

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year