e-Lawatan akademik : satu kajian awalan melalui konsep Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) / Khairi Khalid ... [et al.]

Khalid, Khairi and Mohd Sani, Mohd Syahrul Hisyam and Bachok, Mohd Fairuz and Ja 'afar, Mohd Risham and Wan Abdullah, Wan Zukri and Osman, Ahmad Rasidi and Zainudin , Mohd Razmi and Alias, Rohaya and Muftah, Fadhluhartini and Mohsan, Nor Maslina and Mohd Saim, Noraida (2009) e-Lawatan akademik : satu kajian awalan melalui konsep Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) / Khairi Khalid ... [et al.]. In: Prosiding Kolokium 2008-2009.

[img] Text
PRO_KHAIRI KHALID C 09.pdf

Download (1MB)

Abstract

Lawatan akademikpelajar ke lapangan telah menjadi satu keperluan bagi fakultiyang berasaskan sains dan teknologi. Proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) pelajar akan dapat dipertingkatkan melalui pendedahan langsung ini. Lawatan ini meliputi semua aspek penting di da I am cabang ilmu kejuruteraan awam. Bagi program Diploma Kejuruteraan Awam, UiTM terdapat 6 kod kursus yang meletakkan syarat lawatan ini di dalam silibus yang berkenaan. Menyedari keperluan ini, Kumpulan KIK Pinnacle, Fakulti Kejuruteraan Awam, UiTM Pahang telah mengambil satu inisiatif penambahbaikan bagi memudahkan urusan permohonan, peruntukan kewangan dan aspek pengurusan yang perlu dilakukan sebelum lawatan dapat dijalankan. Elektronik-Lawatan Akademik (e-LA) telah dibangunkan dengan mengelektronikkan semua data konvensional yang perlu dilakukan di peringkat fakulti dan pentadbiran permohonan sebelum lawatan ini dibenarkan oleh pihak pengurusan kampus. Kajian awalan penggunaan sistem ini yang telah dijalankan di peringkat FKA UiTM Pahang membuktikan keberkesanan sistem dengan penjimatan masa proses permohonan sebanyak 71 % berbanding permohonan secara konvensional. Manakala pencapaian pengurangan kos operasi setiap aktiviti juga sebanyak 71%. Penambahbaikan terhadap sistem e-LA ini sedang giat dilakukan sebelum boleh digunapakai di peringkat kampus.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
CreatorsEmail
Khalid, Khairi UNSPECIFIED
Mohd Sani, Mohd Syahrul HisyamUNSPECIFIED
Bachok, Mohd FairuzUNSPECIFIED
Ja 'afar, Mohd RishamUNSPECIFIED
Wan Abdullah, Wan ZukriUNSPECIFIED
Osman, Ahmad RasidiUNSPECIFIED
Zainudin , Mohd Razmi UNSPECIFIED
Alias, RohayaUNSPECIFIED
Muftah, FadhluhartiniUNSPECIFIED
Mohsan, Nor MaslinaUNSPECIFIED
Mohd Saim, NoraidaUNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology > Consciousness. Cognition > Creative processes. Imagination. Invention. General works
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Pahang > UiTM Press, Pahang
Event Title: Prosiding Kolokium 2008-2009
Page Range: pp. 133-139
Item ID: 11019
Uncontrolled Keywords: Elektronik-Lawatan Akademik (e-LA), konsep KIK, inisiatif
Last Modified: 02 Jan 2015 00:37
Depositing User: Admin Pendigitan PTAR
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/11019

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year