Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu / Syaza Mohd Radzi

Mohd Radzi, Syaza (2016) Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu / Syaza Mohd Radzi. Student Project. Academy of Language Studies, Shah Alam. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
PPb_SYAZA MOHD RADZI APB 16_5.pdf

Download (122kB) | Preview

Abstract

Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu merupakan kajian yang memerlukan pengkaji. Kajian ini mempunyai dua objektif iaitu mengenal pasti cara-cara pembuatan kuih-muih tradisional Melayu dan menganalisis penamaan kuih-muih tersebut berdasarkan teori segi tiga makna. Berdasarkan kajian yang telah dijalankan, sebanyak dua belas (12) jenis kuih-muih tradisional Melayu telah dapat dikenal pasti. Kuih-muih tradisional ini diberikan pengelasan kepada empat jenis iaitu kategori kukus, goreng, rebus dan bakar. Penamaan telah diberikan berdasarkan pengetahuan informan yang telah ditemu bual dengan merujuk teori segi tiga makna oleh Odgen dan Richards (1947). Kajian ini juga merujuk kepada empat orang informan bagi mendapatkan dapatan yang kukuh. Setiap jenis kuih-muih tradisional Melayu yang dijual oleh informan ini diwarisi sejak turun-temurun lagi.

Item Type: Monograph (Student Project)
Uncontrolled Keywords: Pembuatan; Penamaan; Kuih-muih tradisional Melayu
Subjects: T Technology > TX Home economics > Cooking, Malay
Divisions: Academy of Language Studies
Depositing User: Staf Pendigitan 2
Date Deposited: 13 Mar 2017 06:13
Last Modified: 13 Mar 2017 06:13
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16222

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year